10 x eggy tips

Ga je deze zaterdagmorgen of zondagochtend een lekker eitje bij je ontbijt nemen? Er zijn 101 manieren om je ei klaar te maken, maar ook met dit simpele ingrediënt kan je prima de mist in gaan. Daarom op deze lazy saturdaymorning, wat eiertips!

Gekookte Eitjes

Gekookte eitjes

TIP 1: Een eitje koken? De kans op barstjes is het kleinst als je het ei meteen in kokend water legt, en dus niet met het water mee laat koken. Verder geldt: drie minuten voor een zachtgekookt eitje, zes minuten voor een iets vastere vorm en negen minuten voor een hardgekookt ei. Dan weet je dat voor eens en altijd!

TIP 2: Een hardgekookt eitje maken? Houd je echt aan de max van negen minuten. Na tien of elf minuten wordt de dooier groenig en dat ziet er niet smakelijk uit.

TIP 3: Een eitje koken? Eieren laten zich makkelijker pellen als je ze uit het kokend water haalt en dan meteen in koud water laat ‘schrikken’.

TIP 4: Een eitje pocheren? Hoe verser de eieren, hoe beter. Supermarkt-eieren zijn vaak al wat te oud.

Gepocheerd ei

Gepocheerde eitjes

TIP 5: Een eitje pocheren? Doe nooit zout in het water! Dat hindert het stollen van het eiwit. Een scheutje azijn kan wel. Hoe dat dan precies werkt, pocheren? Leggen we gewoon nog even uit: Kook een laag water in een pannetje (met een scheutje azijn dus) en breek ondertussen je ei in een kommetje (terwijl de dooier heel blijft). Houd een grote lepel net onder het wateroppervlak, giet hier voorzichtig je ei op en trek dan de lepel weg, zodat het eiwit om het eigeel rolt. Na zo’n vier minuutjes is je gepocheerde eitje klaar.

TIP 6: Een omelet maken? Een omelet wordt luchtiger als je een eetlepel water, melk of room toevoegt per vier eieren. Probeer maar! Gaat er ook kaas bij je omelet? Voeg dan vooral géén water toe, daar gaat je kaas van klonteren.

TIP 7: Een spiegelei maken? Hoe kleiner het pannetje, hoe groter de kans dat je spiegelei lukt!

TIP 8: Roerei maken? Dit gaat echt veel makkelijker als je pan een hele goede antiaanbaklaag heeft. Heeft -ie dit niet? Zorg dan dat je de pan invet alvorens je gaat bakken.

Roerei maken

Roerei

TIP 9: Roerei of gebakken ei maken? De boter waar je in bakt moet warm zijn, maar niet bruin als je je ei of eiermengels toevoegt! Dan verkleurt je roerei of gebakken ei namelijk ook te snel. Zorg dus dat je op halfhoog vuur bakt in plaats van op hoog vuur.

TIP 10: Roerei maken? Voeg een scheutje room toe zodra je je roerei uit de pan haalt. Dit zorgt niet alleen voor een lekkere romige smaak, maar stopt ook het stollingsproces zodat je roerei zacht blijft.

Wat is jouw favo eggy style?

PRAAT MEE MET ONS EN ANDERE FOODLOVERS, DEEL JE FOODMENING OF RECEPT HIER!

VOLG CHICKSLOVEFOOD OP TWITTER! @chickslovefood

Koop hier onze kookboeken:
Volg ons op Social Media:

Reageer ook

pinterest instagram heart twitter facebook youtube